Webquest

In de klas aan de slag met de begraafplaats? Speel dan deze Webquest.

Inleiding

Deze webquest laat je kennis maken met de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Door de begraafplaats te bezoeken en zelf op zoek te gaan naar allerlei aspecten die met die begraafplaats te maken hebben. De webquest bestaat uit 3 delen:

 • Deel 1 & 2 voer je uit voorafgaand aan je bezoek aan de begraafplaats. In dit onderdeel maak je kennis met de begraafplaats en de soldaten die er begraven liggen.
 • Deel 3 voer je uit tijdens je bezoek aan de begraafplaats
 • Deel 4 & 5 voer je uit na je bezoek aan de begraafplaats. In dit deel ga je dieper in op de rol die de begraafplaats speelde en nog steeds speelt in de levens van mensen. Ook publiceer je het resultaat van je onderzoek.

Bronnen

Bij de beantwoording van de vragen kun je de volgende websites gebruiken:

Je kunt ook gebruik maken van alle boeken en DVD’s die zijn verschenen over de begraafplaats.

Uitwerking vragen

Het is de bedoeling dat je de antwoorden op de vragen zoveel mogelijk “digitaal” beantwoordt. Je kunt bijvoorbeeld een Facebook pagina aanmaken. Of maak zelf een website of blog. Dat kan bijvoorbeeld met Google Sites of WordPress. Je kunt zelf kaarten maken met Google Maps. Of plaats je foto’s op Flickr. Je mag ook gebruik maken van Twitter om met je medeleerlingen van alles uit te wisselen over deze webquest. Gebruik bijvoorbeeld #webquestmargraten.

Webquest

Deel 1: Maak kennis met de begraafplaats

 1. Even buiten het centrum van Margraten ligt een grote oorlogsbegraafplaats.
  Ga in op de oorlog waarin ze zijn gesneuveld. Welke mensen liggen hier begraven? Waarom? Maak een website of blog aan om je antwoorden te neer te zetten (plaats bij elk antwoord ook de bijbehorende vraag).
 2. Wanneer werd de Tweede Wereldoorlog uitgevochten en waarom precies?
 3. De Tweede Wereldoorlog heet niet voor niets een “wereldoorlog”.
  Maak een (digitale) kaart met alle landen die deelnamen aan deze oorlog. Maak onderscheid tussen de geallieerden en de zogenaamde “asmogendheden”.
  Gebruik voor het maken van de kaart bijvoorbeeld de mogelijkheid “Mijn plaatsen” van Google Maps.
 4. Uit welk land komen jij en je familie oorspronkelijk? Behoorde jullie land van afkomst oorspronkelijk tot de geallieerden of de “asmogendheden”?
  • Teken het in op de kaart.
  • Teken ook in waar je nu woont.
  • Wat vind je daarvan?
  • Wordt er bij jullie thuis (of bij grootouders) wel eens over de Tweede Wereldoorlog gesproken? Zo ja, op welke manier?
 5. Waarom werd Margraten gekozen als locatie voor een begraafplaats?
  Illustreer je antwoord met historische foto’s.
Naar deel 2

Deel 2: Maak kennis met de gesneuvelde soldaten

 1. Op www.margratenmemorial.nl vind je de uitgebreide verhalen van 10 gesneuvelde Amerikanen: 8 soldaten, een verpleegster en een ‘Red Cross girl’.
  In deze opdracht ga je proberen om van 2 soldaten ook zo’n uitgebreid verhaal te vertellen.
  Ga naar de Fields of Honor-database. Kies minstens 5 soldaten uit over wie een en ander bekend is. (Niet bij alle soldaten staat een uitgebreid verhaal. Zoek daarom goed naar soldaten waar voldoende informatie over beschikbaar. Tip: vaak is dat het geval als er een foto van de soldaat op zijn pagina staat.) Vergelijk ze eens met elkaar. Wat valt je op? (Ga onder andere in op leeftijd, religie, afkomst, enzovoorts.) Ga nu op zoek naar meer informatie. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar:

  • De plek waar hij vandaan kwam in de VS.
  • Zijn familie en afkomst.
  • De eenheid waarin hij actief was.
  • De plekken waar hij of zijn eenheid actief is geweest in de strijd.
  • De medailles die hij heeft verdiend.
  • De omstandigheden waarin hij is gesneuveld

  Plaats alle informatie die je hebt verzameld in je website of blog. Zoek foto’s van deze gebeurtenissen en plaats ze (met bijschriften) erbij.

 2. Waarom denk je dat deze soldaten zo ver van hun eigen land vandaan mee vochten in een oorlog?
 3. Kun je achterhalen welke routes de door jou gekozen soldaten hebben afgelegd tussen het moment dat ze Amerika verlieten en het moment dat ze in Margraten zijn begraven? Met andere woorden: waar en wanneer zijn ze aan land gekomen (bijv. tijdens D-Day)? Aan welke oorlogshandelingen hebben ze deelgenomen? Waar en wanneer zijn ze gesneuveld?
  Markeer dit op een kaart. Zoek ook hier foto’s van en plaats ze op je website/blog.
Naar deel 3

Deel 3: Bezoek de begraafplaats

 1. Uit welke onderdelen bestaat de begraafplaats?
  Benoem deze en geef per onderdeel een korte beschrijving. Neem ook foto’s en plaats dit alles op je website/blog.
 2. Hoeveel soldaten liggen er begraven in Margraten? Waren dit er vroeger meer? Zo ja, wat is er met de andere gesneuvelden gebeurd?
 3. Zoek de graven van de soldaten die je in vraag 5 hebt uitgekozen. Maak foto’s van jezelf (& medeleerlingen) bij minstens een van deze graven. Maak ook foto’s van enkele andere onderdelen van de begraafplaats. Plaats alles op je website/blog.
Naar deel 4

Deel 4: Onderzoek de rol van de begraafplaats

 1. Bekijk de ooggetuigenverslagen op www.akkersvanmargraten.nl.
  • Werden de inwoners van Margraten goed ge├»nformeerd over de aanleg van de begraafplaats?
  • Hoe vonden de inwoners uit Margraten het om mee te helpen bij de aanleg van de begraafplaats en het begraven van de gesneuvelden?
 2. Bekijk de ooggetuigenverslagen op www.akkersvanmargraten.nl of
  www.vanalabamanaarmargraten.nl.

  • Voornamelijk welke Amerikaanse soldaten moesten hun gesneuvelde collega’s begraven?
  • Wat vonden zij van hun werk?
  • Waarom moesten juist zij dit doen?
 3. Veel inwoners van Margraten hebben direct na de oorlog een graf van een gesneuvelde militair geadopteerd als dank voor het offer dat die militair heeft gebracht voor de bevrijding van Europa. Ga op zoek naar iemand die een graf heeft geadopteerd en neem een interview met deze persoon af.
  Ken je niemand die een graf heeft geadopteerd? Neem dan eens contact op met de Stichting Adoptiegraven. Lees je graag? Dan kun je eens kijken in het boek The Margraten Boys. Of kijk de DVD ‘Onze Soldaat’. Stel bijvoorbeeld de volgende vragen: hoe lang heeft u al een graf geadopteerd? Van wie? Waarom heeft u een graf geadopteerd? Heeft u zich verdiept in de geschiedenis van deze soldaat?
 4. Wat vind je van het idee om een graf te adopteren? Zou je zelf een graf adopteren? Waarom?
Naar deel 5

Deel 5: Publiceer

 1. De soldaten die in Margraten begraven liggen hebben uiteindelijk hun leven gegeven voor het bevrijden van Europa. Wat vind je daarvan? Zou je zelf je leven geven voor een doel als vrijheid?
 2. Oorlog is van alle tijden. Ook vandaag de dag worden er wereldwijd nog oorlogen uitgevochten. Vaak gaat het om “vredesmissies” waarbij landen van de Verenigde Naties soldaten leveren om vrede te handhaven.
  Zou je zelf dienst willen nemen in het leger? Wat zouden je redenen zijn om dit wel of niet te doen?
 3. Maak je website of blog af en publiceer en deel hem.
 4. Ga naar Virtueel Monument. Schrijf als afsluiting van deze webquest zelf een (beknopte) vredeswens. Wat wens jij de wereld, mede naar aanleiding van wat je in de webquest hebt geleerd?